Aerodrom u Tuzli obara rekorde

Od kako je mađarska niskotarifna avio-kompanija Wizz Air došla u Tuzlu, aerodrom Tuzla doživljava nevjerovatnu promjenu. Oživljavanjem aerodroma  Evropa je postala bliža kako Tuzlacima tako i ostalim građanima iz cijele BiH. Jeftiniji letovi u odnosu na druge avio-kompanije rezultirali su time da je kroz aerodrom u Tuzli u, sada već prethodnoj, 2017. godini prošlo više od pola miliona putnika.

Cilj menadžmenta ovog aerodroma prema planovima iz 2016. godine bio je da se u 2017. godini preveze 480 hiljada putnika. Danas se vidi da je taj broj uveliko nadmašen, jer je Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) koristilo 520 hiljada putnika. To je  za 40 hiljada putnika  više od planiranog broja. Prema planovima menadžmenta za 2018. godinu planirano je da kroz aerodrom u Tuzli prođe 600 hiljada putnika.

Uvođenje nekoliko novih avio linija rezultirao je i daleko većim brojem turista na području Tuzlanskog kantona.

Da bi sve bilo kako je to zemljama Evropske unije, na čije aerodrome i slijeću putnici iz Tuzle pristupilo se i rekonstrukciji zgrade putničkog terminala. Iz menadžmenta MAT-a navode da se okočanje na radovima vezanim za rekonstrukciju i nadogradnju postojećeg terminala može očekivati u mjesecu aprilu .Nakon izvođenja planiranih radova aerodrom u Tuzli dobiti će i dodatnih dvije hiljade kvadratnih metara , što će svakako puno značiti na pružanju kvalitetnije usluge putnicima koji budu prolazili krz aerodrom.

Da planirani radovi neće stati na rekonstrukciji zgrade govori i podatak da se očekuje i završetak radova vezanih za projekat izgradnje prilaznih svjetala tako da će se  avio-kompanijama koje bude slijetale na Međunarodni aerodrom Tuzla, omogućiti rad tih prilaznih svjetala u punom kapacitetu, kako bi u uslovima smanjene vidljivosti oni mogli bez problema slijetati i uzlijetati.

Pored ovoga u 2018. godini planiran je i završetak izgradnje carinskog skladišta za avio-gorivo čime će se u značajnijoj mjeri osigurati uslovi za nesmetano funkcionisanje saobraćaja sa Međunarodnog aerodroma Tuzla. Uz sve to i drugim avio kompanijama će biti omogućeno snadbijevanje kerozinom po najpovoljnijm cijenama u regiji.

Da je riječ o znatno jeftinijim letovima govori podatak da iz Tuzle za Bratislavu možete letiti po cijeni od samo 19,90 KM, u Ajndhoven i Malmo za 29, 99 KM, dok u Minhen možete otići za svega 34,99 KM.

Ako ove cijene uporedite sa cijenama prevoza autobusom,  pa neka je u pitanju i najjeftiniji prevoznik, vidjeti ćete da je Wizz Air daleko jeftiniji i od njih. Pored toga, Evropa nikada nije bila bliža. Umjesto da putujete deset ili petnaest sati putovati ćete dva sata, što je velika prednost kod putovanja avionom.

Aerodrom povezao Tuzlu sa Evropom

Zahvaljujući aerodromu u Tuzli, ovaj grad danas je povezan sa Švedskom, Danskom, Njemačkom, Holandija, Francuskom, Švicarskom i Slovačkom. A evo u koje gradove Evrope možete letiti iz Tuzle.
– Bilund (Danska)

– Bazel-Miluz-Frajburg (Francuska)

– Ajndhoven (Holandija)

– Berlin-Schönefeld , Dortmund, Frankfurt Han, Friedrichshafen, Keln/Köln, Memingen/Minhen zapad (Njemačka),

– Bratislava (Slovačka) ,

– Geteborg Landveter, Malmöu, Stockholm Skavsta, Växjö (Švedska)

Za sve one koji nisu do sada letili Wizz Air-om prema Švicarskoj ili Francuskoj dužni smo da pojasnimo zašto pored naziva luke Bazel-Miluz-Frajburg stoji Francuska.
Naime, Europska zračna luka Basel-Mulhouse-Freiburg je međunarodna zračna luka koja je od Basela u Švicarskoj udaljena samo 6 km, od Mulhousea u Francuskoj 22 km a od Freiburga u Njemačkoj 70 km. Luka se nalazi se u Francuskoj, na administrativnoj teritoriji općine Saint-Louis a u blizini švicarske i njemačke granice. Basel-Mulhouse-Freiburg je jedan od rijetkih zračnih luka u svijetu na kojoj zajednički djeluju dvije zemlje, Francuska i Švicarska .

Pored web stranice Međunarodnog aerodrome Tuzla (MAT) na kojoj možete pronaći informacije o letovima iz Tuzle može vam koristiti i web stranica Wizz Air-a koja je dostupna i na bosanskom jeziku. Možete je pronaći na linku OVDJE.

Rent-a-Car Moment Auto Tuzla

A kada već pišemo o aerodromu onda da kažemo da ukoliko vam je potreban automobil kada sletite u Tuzlu imamo za Vas rješenje. Naime, tu bi smo Vam preporučili  Rent-a-Car Moment Auto Tuzla . Moment Auto tu je za Vas da Vam obezbijedi siguran i udoban automobil a po izuzetno povoljnim cijenama.  Ako se odlučite na rezervaciju određenog automobila , Moment Auto Tuzla pobrinuti će se da željeni  automobil preuzmete na aerodromu, odmah nakon vašeg slijetanja.

Samo neki od automobila koje Rent-a-Car Moment Auto Tuzla ima u ponudi

Wizz Air je mađarska niskotarifna aviokompanija, osnovana 2003. Godine . To je najveća lowcost aviokompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Sjedište Wizz Air-a je u Mađarskoj na aerodromu u Budimpešti. Pored ovog aerodroma Wizz Air ima baze na još 20 aerodroma u ovom regionu. Ova kompanija poseduje 60 aviona Airbus A320 i leti na 380 redovnih linija kojima povezuje 112 odredišta u 38 zemalja Evrope, Kavkaskog regiona, Severne Afrike i Bliskog istoka a godišnje preveze preko 16,6 miliona putnika.