Biciklisti vozili trasom kojem je nekad išao Ćiro i uživali u ljepotama Hercegovine

Biciklisti vozili trasom kojem je nekad išao Ćiro i uživali u ljepotama Hercegovine


Biciklistički klub Mostar organizirao je protekle nedjelje biciklijadu tragovima legendarnog Ćire od Mostara do Čapljine. Tri stotine biciklista vozilo je stazu dugu pedeset kilometara, koja s pravom pretendira biti prava turistička atrakcija.

Biciklistički klub Mostar organizirao je protekle nedjelje biciklijadu tragovima legendarnog Ćire od Mostara do Čapljine. Tri stotine biciklista vozilo je stazu dugu pedeset kilometara, koja s pravom pretendira biti prava turistička atrakcija.

Toni Zorić iz Biciklističkog kluba Mostar, kaže nam da biciklijada koja je danas održana je još jedna u nizu aktivnosti koja se radi na promociju turističke ponude biciklističke staze Ćiro od Mostara do Dubrovnika.

“Projekat revitalizacije uskotračne Ćirine pruge završen je u 2016 godini, a biciklijade koje organiziramo su samo nastavak našeg rada u cilju promocije ovog jednog zaista velikog projekta. Također, Ćirinu biciklističku stazu smo zajedno sa Turističkom zajednicom HNK promovisali u Belgiji, Londonu i Austriji, te smo naišli na jako veliki interes na sajmovima gdje su svi tražili informaciju više. Danas to radimo na najbolji način, putem biciklijade. Ovo je prva u nizu biciklijada koje ćemo organizirati u ovoj godini. Sljedeća nas već očekuje u junu, gdje ćemo promovirati dionicu od Čapljine do Ravnog, te posljednja u septembru kada ćemo promovirati dionicu od Ravnog do Dubrovnika”, kaže nam Zorić.

Zapravo ova današnja biciklijada, nastavlja naš sagovorik, nije bio nimalo jednostavan projekat.

“Svakako da postoje biciklijade sa puno većim brojem sudionika, poput one u Sarajevu koju organizira Giro di Sarajevo ili Tuzlanske biciklijade, koje broje više hiljada sudionika. No, ova današnja biciklijada je brojala 196 sudionika koji su vozili dionicu dugu pedeset kilometara u jednom pravcu, odnosno sto u oba. Morate priznati da je to zaista zavidna kilometraža, te doista nismo imali niti jedan incident niti lošu situaciju. Ovim putem želio bih se još jednom zahvaliti velikoj ekipi koja stoji iza imena Biciklistički klub Mostar, ekipa je odradila vrhunski posao. Svih 196 sudionika je u svakom trenutku bilo sigurno i svi su se sigurno vratili svojim domovima prepuni dojmova”, kaže on.

Zorić dodaje da treba istaći i podršku ovog događaja, zapravo to je nešto što jako žalosti bicikliste.

“Osim Turističke zajednice HNK niti jedna turistička agencija, tvrtka ili općina nije prepoznala niti podržala ovaj događaj. Ovo danas što smo naprtavili je jedna velika promocija Hercegovine i njene turističe ponude. Slobodno mogu reći da su ove slike i video sa današnje biciklijade veća promocija od bilo kojeg sajma organiziranog u ovoj regiji”, rekao je Zorić.

Dvije stotine ljudi, sudionika na biciklijadi će dijeliti slike i impresije iz Hercegovine na svojim društvenim mrežama. To je promocija koju će vidjeti više miliona ljudi na internetu.

“Da ne govorimo kolika je ovo promocija biciklizma među lokalnim stanovništvom koje nas je gledalo u čudu, te izašlo iz svojih domova da nas pozdrave i vide što se događa. Možemo se samo nadati da ćemo u budućim organizacijama naići na malo bolju podršku kako lokalnih vlasti, tako i tvrtki koje žive od turizma na ovom područiju, jer doista ovo je njihova jedna velika promocija”, kaže nam na kraju Toni.Preuzeto sa klix.ba