Bistričak je nekada bio omiljeno odmaralište mladih Zeničana, a danas vapi za obnovom

Bistričak je nekada bio omiljeno odmaralište mladih Zeničana, a danas vapi za obnovom


Odmaralište Bistričak koje je od Zenice udaljeno oko 25 kilometara decenijama je bilo omiljeno odmaralište brojnih građana zeničkog kraja i šire. Međutim, propadanjem Željezare Zenica, ali i zbog šteta zbog poplava iz 2014. godine, nekadašnje odmaralište danas je više pusto nego ispunjeno.

Odmaralište Bistričak koje je od Zenice udaljeno oko 25 kilometara decenijama je bilo omiljeno odmaralište brojnih građana zeničkog kraja i šire. Međutim, propadanjem Željezare Zenica, ali i zbog šteta zbog poplava iz 2014. godine, nekadašnje odmaralište danas je više pusto nego ispunjeno.

Bistričak je godinama prije rata bio omiljeno mjesto za odmor radnika, učenika, studenata, ali i porodica koje su dane vikenda provodili u prirodi uz cvrkut ptica, žubor rijeke, dječju graju i smijeh.

Posjetiteljima kojih je dnevno znalo biti i preko 2.000 na raspolaganju su bili brojni sadržaji, a među njima i medvjed koji je u kavezu uljepšavao centar Bistričaka. Međutim, sva dječja graja i radost, kao i cijeli Bistričak utihnuo je prije nekoliko godina kada je krenuo krah zeničke Željezare.

Član savjeta mjesne zajednice, mještanin Bistričaka i radnik u pansionu Avdija Halilović odrastao je uz ovo izletište koje pamti samo po dječjoj radosti i omiljenom mjestu okupljanja omladine iz cijele Bosne i Hercegovine.

“Bistričak je prije rata i poslije rata bio omiljeno mjesto omladine iz cijele Bosne i Hercegovine, a o tome koliki je interes bio govori činjenica da ste morali godinu unaprijed zakazati dolazak zbog popunjenih kapaciteta u pansionu. Međutim, danas smo tu gdje jesmo. Pansion održavamo nas četiri radnika zeničke Željezare, a Bistričak nikad nije bio pustiji”, govori Halilović.

Nebriga vlasnika pansiona menadžmenta Željezare Zenica, ali i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine dovela je ovo izletište na rub propasti. Halilović u nastavku razgovora ističe kako je u najboljim danima izletišta Bistričak dnevno dolazilo po 25 autobusa djece, a da su podršku za spremanje hrane i prijem gostiju često dobivali i od Hotela Internacional iz Zenice koji je također bio u vlasništvu Željezare Zenica.

“U jednoj smjeni je radilo od 15 do 20 radnika i imali smo pune ruke posla. Stariji se sjećaju i medvjeda u kavezu, otvorenog bazena i svega drugog što danas ne postoji. Danas je zaista tužno kada ovdje ne vidite djecu, kada je igralište pusto i kada ne čujete dječju graju. Ako se neko ne pobrine za ovaj objekt i izletište, sve će propasti”, dodaje Halilović.

Od majskih poplava 2014. godine mještani Bistričaka, ali i svi posjetioci vozili su po makadamskom i opasnom putu kojem su svakog dana prijetila nova klizišta i odroni. Vlada Zeničko-dobojskog kantona nedavno je krenula s radovima rekonstrukcije puta koji bi trebali biti završeni u narednih dva mjeseca, dok je politički problem nastao u rješavanju korita rijeke.

Naime, u sve se umiješala politika i nesuglasice između gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića (NB) i premijera Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića (SDA).

Kasumović je naredio da se obustave radovi na uređenju korita rijeke u Bistričaku jer kanton nije tražio građevinsku dozvolu. Mještani Bistričaka su razočarani jer moraju trpjeti politički rat i strahovati od novih problema.

“Bilo je i drugih načina da se to riješi. Mogli su se nakratko obustaviti radovi, gradonačelnik je mogao reći mještanima da Vlada ZDK radi bez građevinske dozvole, ali da će on to riješiti po hitnom postupku, ali eto oko 4.500 mještana sada ispašta”, pojašnjava Halilović.

Procjenitelji trenutno analiziraju stanje pansiona “Bistričak” na Bistričaku te druge imovine Željezare Zenica, a nakon završenog posla, uslijedit će tender preko kojeg će se prodavati imovina Željezare Zenica.

Investitor koji se ranije obratio Gradskoj upravi Zenice predložio je projekt koji bi oživio ovo mjesto i turističku ponudu napravio puno boljom nego što je bila.

“To bi bio kompleks koji je rijetko gdje viđen u Bosni i Hercegovini jer na ovom mjestu postoje svi uvjeti za realizaciju takvog projekta. Žao mi je gledati sve ovo ovakvo kako jest, mnogo uspomena ovo mjesto ima i mnogo uspomena još treba da se doživi”, zaključio je Halilović u razgovoru za Klix.ba.Preuzeto sa klix.ba