Hemijska magla korištena za prikrivanje nacističkog broda ostavila trag na norveškom drveću (FOTO)

Hemijska magla korištena za prikrivanje nacističkog broda ostavila trag na norveškom drveću


Kampanja čiji je cilj bio pronalaženje i potapanje njemačkog ratnog broda iz Drugog svjetskog rata pod nazivom Tirpitz, ostavila je trag na okolinu koji je vidljiv i danas.

Kampanja čiji je cilj bio pronalaženje i potapanje njemačkog ratnog broda iz Drugog svjetskog rata pod nazivom Tirpitz, ostavila je trag na okolinu koji je vidljiv i danas.

Najveći ratni brod nacističkog vođe Adolfa Hitlera bio je većim dijelom rata stacioniran na norveškoj obali kako bi spriječio invaziju saveznika. Njemačka mornarica je taj brod skrivala u fjordovima te ga “maskirala” hemijskom maglom. Međutim, ta hemijska magla je nanijela ogromnu štetu okolnom drveću koja je ostavila traga na godovima stabala.

Claudia Hart s Univerziteta Johannes Gutenberg u Mainzu u Njemačkoj je pronašla tragove tokom analize borova u Kåfjordu u Alti. Ona je skupljala jezgra drveta kako bi kreirala sliku klimatskih promjena u prošlosti u ovoj oblasti. Ekstremno niske temperature i insekti mogu značajno utjecati na rast drveća, ali ne mogu objasniti izostanak godova koji je viđen u slučaju stabala koja datiraju iz 1945. godine.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Ustanovljeno je da to ima veze s brodom Tirpitz, koji je bio usidren godinu dana ranije u Kåfjordu, gdje su ga napali saveznički bombarderi. U arhivskim dokumentima se navodi da je brod ispustio hlorosumpornu kiselinu kako bi prikrio svoju poziciju.

“Smatramo da je umjetni dio oštetio iglice drveća, a bez njih je fotosinteza nemoguća te ne mogu stvarati biomasu. Kod borova iglice traju od tri do sedam godina jer su zimzelene. Dakle, ako drveće izgubi iglice, treba mu dosta vremena da ih ponovo dobije”, izjavila je Hartl.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Kod drugih borova su godovi prisutni, ali su veoma tanki i lako ih je previdjeti. Kao što se moglo očekivati, utjecaj hemikalije je slabio što je udaljenost od broda bila veća. Na udaljenosti od četiri kilometra drveće ne pokazuje utjecaj.

Tirpitz je oštećen u Kåfjordu, ali su saveznici nastavili potragu. Potpopili su ga RAF-ovi avioni Lancasteri krajem 1944. godin u Tromsu.Preuzeto sa klix.ba