Makarska, turističko središte na Jadranu: Istražili smo cijene smještaja, hrane i pića

Makarska, turističko središte na Jadranu: Istražili smo cijene smještaja, hrane i pića


Turističko središte ispod Bikova ima svojih aduta koji i ovih godina pune njene plaže i smještajne kapacitet. Makarska je odlično mjesto za one koji bježe od malih sredina i kojima je noćni provod važan dio ljetovanja, a ni cijene nisu astronomske.

Turističko središte ispod Bikova ima svojih aduta koji i ovih godina pune njene plaže i smještajne kapacitet. Makarska je odlično mjesto za one koji bježe od malih sredina i kojima je noćni provod važan dio ljetovanja, a ni cijene nisu astronomske.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Makarska je zapravo jako blizu, te da nije granice ili kad nas naše vođe puta ka evropskim integracijama konačno dovedu tamo gdje nas decenijama vode, bit će još bliže. Blizu je i zbog tunela Sveti Ilija koji sa svojih više od četiri kilometra dužine kroz srce Biokova uštedio kilometre zaobilaženja i za koji se začudo ne plaća putarina.

Osamdesetak godina turističke tradicije brzo ćete uočiti kad se prošetate šetnicom uz plažu ili centrom ovog grada na Jadranu. Sve je lijepo i na svom mjestu, jako čisto i uredno, a pogled na more u svakom momentu je nestvaran.

Smještaj je posebna priča i najteži za valorizaciju. Cijene se kreću od tridesetak eura za pristojnu sobu po danu, iako se na periferiji može naći i jefitinijih opcija. Iskustva ljudi su svakojaka, ali ako poštujete neka uobičajena pravila, raniju rezervaciju, pregled iskustava i ocijene prijašnjih gostiju, smanjit ćete mogućnost negativnih iznenađenja.

Cijene zavise od lokacije

Cijene u ugostiteljskim objektima zavise od lokacije. Piće u centru mjesta ili na samoj plaži nećete platiti isto. Kafu u pristojnom lokalu možete popiti za sedam ili osam kuna, na plaži su cijene dvadestak posto skuplje, ali ponuda lokala je ogromna, a cijene nisu iste.

Hrana je jeftinija nego se obično priča, posebno kad u obzir uzmete kvalitet usluge, mjesto, ali i cijene na drugim mjestima, a posebno nekim bh. turističkim središtima. Za četrdeset kuna u lijepom restoranu na samoj plaži može pojesti odličnu piletinu u umaku s gljivama, uz neki prilog. Za šesdesetak kuna imate cijeli meni s juhom, predjelom i desertom. Cijene po trgovinama ili pekarama su nešto skuplje nego u bh. gradovima, ali to i onako trebate ukalkulisati u turistički karakter mjesta.

Sladoled nije nešto skuplji nego kod nas, a za deset kuna ćete dobiti više i bolje nego za tri marke u Mostaru ili Sarajevu. Ležaljke i suncobrani su skuplji nego u Neumu, a prateća infrastruktura na prekrasnim makarskim plažama je jako dobra. Mjesta za presvlačenje ima na svakom koraku, kao i tuševa. Za tuševe morate imati isključivo kovanice od dvije kune, a sve ostale apoene tuširanje će morati pričekati povratak u hotel.

Veliko i popularno mjesto, kome ne smeta gužva

Makarska je za Jadransku obalu veliko mjesto i tu vrijede drugačije zakonitosti od klasičnih malih mjesta na moru. Gužve znaju biti veće, broj dostupnih sadržaja je znatno veći od onih u Zaostrogu ili Tučepima, u Makarskoj možete birati…

Ako ne volite gužve, noćni provod vam nije pretjerano bitan, a mir i tušina su prioritet kod ljetovanja, onda Makarska nije prava opcije. Ako su vam preferencije drugačije, onda ste na pravom mjestu.

Splitski aerodrom je ovog vikenda primio čak 207 aviona, desetine hiljada turista dolaze vlastitim automobilima ili brodovim, a mnogi od njih baš će doći u Makarsku. Kod odabira Makarske, te podatke isto tako morate ukalkulisati.

Debate o tome da li ljetovati u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Albaniji, Turskoj ili nekoj desetoj zemlji su stalne i imaju razloga, i svaka od tih odluka ima svojih prednosti i mana. Svugdje vam može biti lijepo, a za Makarsku unaprijed znate šta ćete dobiti.Preuzeto sa klix.ba