Zabrinjavajući podaci: Ovo je 11 gradova koji bi mogli ostati bez pitke vode

Zabrinjavajući podaci: Ovo je 11 gradova koji bi mogli ostati bez pitke vode


Cape Town je trenutno u nezavidnoj situaciji jer bi mogao postati prvi veliki grad u modernom dobu koji će se suočiti sa nestankom pitke vode. Kako god, ovaj južnoafrički grad bi mogao opravdati dugogodišnji strah i upozoravanje stručnjaka, a riječ je upravo o nestašici vode.

Cape Town je trenutno u nezavidnoj situaciji jer bi mogao postati prvi veliki grad u modernom dobu koji će se suočiti sa nestankom pitke vode. Kako god, ovaj južnoafrički grad bi mogao opravdati dugogodišnji strah i upozoravanje stručnjaka, a riječ je upravo o nestašici vode.

S obzirom na to da 70 posto Zemlje zauzima voda, od toga veći dio nije za piće. Procjenjuje se da je samo tri posto vode svježe i pitko.

Prema UN-ovim izvještajima, globalna potražnja za svježom vodom će 2030. godine će biti veća od 40 posto. Uzrok tome su klimatske promjene, ali i ljudski utjecaj, kao i porast broja stanovnika.

Međutim, nije samo Cape Town onaj kojem prijeti nestanak pitke vode, na listi su i ostali veći gradovi.

Sao Paolo

Odmah iza Cape Towna je Sao Paolo, brazilski grad koji se nekoliko puta suočavao sa nestašicom vode, pogotovo 2015. godine kada je glavni rezervoar za snabdijevanje raspolagao sa samo četiri posto pitke vode.

Kriza je završena 2016. godine, međutim, u januaru 2017., glavne rezerve bile su 15 posto ispod očekivane u tom periodu, te je ponovo dovedena u pitanje dvostruka potrošnja vode u ovom gradu.

Bangalore

Lokalni zvaničnici u indijskom gradu Bangalore najvećeg tehnološkog giganta, bore se sa problemima koje izazivaju gradski kanali i kanalizacija.

Kao i Kina, Indija se bori sa zagađenošću vode, a Bangalore u tome prednjači. Voda iz gradskih jezera u 85 posto slučajeva samo se može koristiti za navodnjavanje i industrijsko hlađenje. Ni iz jednog jezera voda nije bila za piće.

Peking

Kina zauzima 20 posto svjetske populacije, međutim ima samo sedam posto pitke vode, a najveći problem kada je riječ o snabdijevanju vodom ima Peking. Kineske vlasti su pokušale taj problem riješiti kreirajući velike projekte kao što je preusmjeravanje vode. Također, o značaju vode su pokušali govoriti u obrazovnim procesima te su povećavali i cijene poslovnim subjektima koji koriste vodu.

Kairo

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije ukazuju na to da je Egipat država sa najvećim brojem smrtnih slučaja kada je riječ o trovanju zagađenom vodom. UN procjenjuje kritičke nedostatke vode u ovoj zemlji do 2025. godine, pogotovo u Kairu.

Jakarta

Kao većina gradova u Indoneziji tako se i Jakarta suočava sa čestim podizanjem riječnih nivoa. Međutim, najveće probleme u Jakarti je prouzrokovao ljudski utjecaj zato što oko 10 miliona stanovnika u ovom gradu ima pristup vodovodnoj mreži, te se često odlučuju na nezakonita iskopavanja, te to utječe na odvod podzemnih voda.

Moskva

Najveći procenat pitke vode nalazi se u Rusiji, međutim, ova država se suočava sa čestim zagađenjem zraka koje izaziva industrija.

To je posebno zabrinjavajuće za Moskvu, gdje snabdijevanje vodom 70% zavisi od površinskih voda.

Istanbul

Prema izvještajima turskih zvaničnika, zemlja je tehnički u situaciji vodnog stresa, s obzirom na to da je snabdijevanje po glavi stanovnika palo ispod 1.700 kubnih metara u 2016. godini.

Lokalni stručnjaci upozorili su da bi se situacija mogla pogoršati i da bi došlo do nestašice već do 2030. godine.

Mexico

Nedostatak vode nije ništa novo za grad koji ima 21 milion stanovnika. Trenutna situacija u Mexicu je da svaki peti stanovnik dobije dnevno pet sati snabdijevanja vodom, a samo 20 posto njih ima pitku vodu samo jedan dan.

London

Prema istraživanjima, ovaj grad će imati ozbiljne probleme sa vodosnabdijevanjem do 2025. godine, a u 2040. godini prijeti da će u potpunosti nestati.

Tokio

U gradu sa više od 30 miliona ljudi vodosnabdijevanje zavisi od površinskih voda u 70 posto slučajeva (rijeka, jezera i otapanja snijega).

Najmanje 750 privatnih i javnih zgrada u Tokiju imaju sisteme za sakupljanje i korištenje kišnice.

Miami

Američka država Florida je među pet američkih država koje su najviše pogođene padavinama svake godine. Međutim, u najpoznatijem gradu u Miamiju postoji kriza kada je riječ o vodosnabdijevanju. I susjedni gradovi već se s tim bore. Plaža Hallandale, koja je samo nekoliko milja sjeverno od Majamija, morala je zatvoriti šest od osam bunara zbog upada slanih voda.Preuzeto sa klix.ba